Julkaistu Jätä kommentti

Mielenkiintoinen autokaupan maailma

Tekniikan Maailman vuotuinen suururakka, talviautovertailu on nyt sen ensimmäisen puolikaan osalta julkinen. Koko stoori löytyy (maksumuurin takaa) täältä: https://tekniikanmaailma.fi/lehti/4b-2021/tm-talvivertailu-lataushybridit-ladattavat-lahtivat-lappiin

Lisäksi saman spektaakkelin saa painetussa muodossa esimerkiksi lehtipisteistä.

 

Suurin osa planeetasta autoilee ilman lunta ja pakkasta, joten on ymmärrettävää, etteivät kaikki uusimmatkaan automallit ole täysin kotonaan talvioloissa. Mutta ei siitä sen tarkemmin tässä tarinassa.

Meitä autotoimittajia lähes tauotta moititaan tiettyjen saksalaissukuisten automerkkien suosimisesta. Tshekkejä unohtamatta.

Salaliittoteoriat elävät villinä. Tiettyjen automerkkien suosiolle on kuitenkin olemassa perusteet. Testit ja vertailut pohjautuvat aina toistettaviin ja dokumentoitaviin mittauksiin, eivät mieltymyksiin tai vaikkapa automallien myyntilukuihin.

Kaikkien vertailuja tekevien medioiden testikriteerit poikkeavat jonkin verran niistä metodeista, joita ostajat käyttävät kulkinetta valitessaan. Esimerkiksi Tekniikan Maailman Talviautovertailusta puuttuvat kokonaan sellaiset osiot kuin ”tuttu autokauppias”, ”kiva väri”, ”luultavasti hyvä jälleenmyyntiarvo”, sekä ”parempi/näyttävämpi/isompi kuin naapurilla”.

Pahoittelen, me toimittajat olemme pohjimmiltamme hirveän tylsiä.

 

Äärettömän kömpelön aasinsillan kautta haluan kuitenkin sukeltaa syvemmälle autokaupan kiemuroihin. Mitä maailmalla oikeasti myydään?

Sain tänään käsiini jännittävän tilaston. Sen parissa vierähti tovi, jos toinenkin, sillä automaailma on kiinnostavampi, kuin äkkiä arvaisikaan.

 

Tiesittekö, että vuonna 2019 (tuorein luotettava tilasto) eräissä maailman maissa myydyimpiä automerkkejä olivat esimerkiksi kaikkien hyvin tuntemat Khazar, Maruti, Perodua, Hawtai, sekä Saipa. Ja ei, Lappeenranta ei ole (vielä?) itsenäistynyt…

Maailman myydyin automalli oli Toyota Corolla (1 483 180 kpl). Muut kärkiviisikon autot ovat Ford F-sarja (1 070 406), Toyota RAV4 (966 971), Honda CR-V (824 897) ja Honda Civic (817 902). Yllättävää, eikö totta?

Vielä mielenkiintoisempaa on tutkia, mitkä automallit valloittivat maakohtaiset ykkössijat. Kun kaikki tilastoidut maapallon maat niputetaan yhteen, saavutti yksi automalli ylivoimaisesti eniten maakohtaisia ykkössijoja.

Corolla oli Suomen ohella myydyin Latviassa, Irlannissa, Afganistanissa ja Pakistanissa, mutta Corolla se ei ollut. Toyota kylläkin, sillä HiLux vei ykkössijan peräti 17 maassa!

Hyvänä kakkosena oli Toyota Land Cruiser ja kolmospaikan nappasi Skoda Octavia. Land Cruiser oli myydyin kymmenessä maassa ja Octavia seitsemässä.

Toyota-kaksikon suosio pohjautuu siihen, että ne tekivät parhaiten kauppaansa Afrikan, sekä Etelä- ja Väli-Amerikan maissa. Aiemmin mainittu Fordin F-sarja puolestaan on äärettömän suosittu isojen avolavojen luvatuissa maissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

 

Muita kiinnostavia havaintoja maailmantilastoissa on mm. se, että meillä muinoin suosittu, mutta vuonna 2019 kahden yksilön myyntiin romahtanut Lada juhli kahdessa maassa myydyimmän automallin titteliä. Ei liene yllätys, että nämä maat ovat Venäjä (Lada Granta) ja Valko-Venäjä (Lada Vesta).

Hollannissa ja Norjassa myydyin automalli oli Tesla Model 3. Norjan itänaapuri Ruotsi luotti yhä visusti Volvoon ja sen V60-malliin. Ruotsi on ainoa maa, jossa Volvon malli on myydyin.

Myyntisuosioon liittyy muitakin yksittäistapauksia. Esimerkiksi Liettuassa Fiat 500 vei myyntitilastojen voiton.

Eksoottisista automerkeistä uteliaisuutta herättää ainakin jääkiekon SM-liigan mieleen nostava Saipa. Iranin (!) merkittävimmän autotehtaan malli Pride oli kotimaassaan myydyin.

Malesiassa ykkösnyrkki on ollut Perodua Myvi ja Bruneissa saman valmistajan Wigo. Myanmarissa myydyin oli Khazar Ciaz. Khazar on itse asiassa merkkinä läheistä sukua Marutille ja meillä tutummalle Suzukille.

Pohjois-Korean myydyin automalli oli muuten Hawtai Lusheng E70.

Tähän on paitsi hyvä, myös syytä lopettaa tällä erää.

 

Corolla

Toyota Corolla oli 2019 maailman myydyin automalli. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *